Jest to właściwie przepis na babkę, którą od wielu lat pieczemy w domu. Szybka, łatwa, łatwa do modyfikacji. Proporcje na babkę z kominkiem, średnią keksówkę lub około 20 babeczek.
5 dużych jajek
szklanka cukru
cukier waniliowy
2 niepełne szklanki mąki
pół szklanki mąki ziemniaczanej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
kostka masła lub margaryny
Opcjonalnie:
- skórka z cytryny
- żurawina lub rodzynki
Tłuszcz stopić i lekko ostudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo obię mąki i proszek do pieczenia, ciaglę ubijając. Na końcu dodać stopiony tłuszcz, wymieszać. Można dodać startą skórkę z cytryny lub żurawinę lub rodzynki. Lub cokolwiek innego, na co ma się ochotę. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz