czwartek, 11 kwietnia 2013

Ciastka owsiane

W zasadzie przepis opiera się na http://www.mojewypieki.com/przepis/chrupiace-owsiane-ciasteczka, z tym, że
  • Nie widzę większej różnicy między ciastkami, gdy ucierałam tłuszcz i gdy nie, a mycia mniej i ciszej jakby, można piec po 22 i gdy dzieci śpią
  • dodałam zdecydowanie więcej soli
  • dodałam szczyptę cynamonu
  • dodałam żurawinę
  • z chęcią użyłabym grubszego cukru i soli, bo lubię, gdy je czuć


Ciastka owsiane

200g miękkiego masła lub margaryny
szklanka mąki
szklanka cukru
troche cukru waniliowego
pół łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki soli
1 jajko
żurawina
2,5-3 szklanki płatków owsianych

Wymieszać suche składniki, dodać tłuszcz i jajko, zagnieść ciasto. Z ciasta zagnieść kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć, układać dość rzadko na blasze wyłożonej papierem. Na jednej blasze wielkości piekarnika mieści się mniej więcej 12 ciastek. Piec 15 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz