niedziela, 24 lutego 2013

Dobra rada

Odkryłam dziś: żeby wystartować drożdże lub zakwas, gdy w domu jest ledwo 20 stopni, wystarczy wlać do zlewu ciepłą wodę i tam wstawić miskę. Po prawie godzinie nadal czuć było ciepło, a ciasto wyrosło.


Chleb pszenno-żytni na zakwasie

1,5 szklanki mąki żytniej (bardzo dobra jest mąka żurkowa z Tesco)
4 szklanki mąki pszennej
zakwas(np. wg przepisu z http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas), dodaję na oko, powiedzmy 100ml
1,5 łyżeczki soli
ok. 450 ml wody
pół opakowania drożdży suszonych

Wyrobić ciasto ze wszystkich składników, pozostawić do wyrośnięcia. Przełożyć do formy, jeszcze niech trochę porośnie. Piec 40 minut w 210 stopniach. Nie wkładam do piekarnika miseczki z wodą, ale przed pieczeniem i tuż po wyjęciu smaruję skórkę wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz